صحن حضرت فاطمه(س) صحنی در ضلع غربی حرم امام علی(ع) که دارای بخشهای مختلفی مانند مصلی، موزه وکتابخانه است. در حال حاضر یکی از بزرگترین پروژههای عمرانی در تاریخ عتبات عالیات به شمار میرود. طراح، مجری و بانی این پروژه ستاد بازسازی عتبات عالیات در جمهوری اسلامی ایران است.
موقعیت
در ضلع غربی حرم امام علی(ع) واقع شده است و تا آرامگاه صافی صفا و مقام امام زین العابدین(ع) امتداد دارد. اتصال این صحن به حرم از سه نقطه است ؛ از همکف به صحن قدیم حرم امام علی(ع) وصل است و دو صحن در طبقه پائین قرار دارد که با پله برقی وارد صحن اصلی میشود.این صحن فضای کلی حرم تا ۱۴۰ هزار متر مربع گسترش مییابد.ساخت این صحن از سال ۱۳۸۸ش در دستور کار ستاد بازسازی عتبات عالیات قرار گرفته و به صورت رسمی از سال ۱۳۹۰ش شروع شد.تا کنون بخش وسیعی از آن ساخته شده است.
صحن حضرت زهرا سلام الله علیه
ماجرای نامگذاری
طراح, مجری و بانی این پروژه ستاد بازسازی عتبات عالیات در جمهوری اسلامی ایران بوده و در این زمنیه هماهنگیهای لازم به صورت کامل با دیوان عالی اوقاف عراق و آستان قدس علوی صورت گرفته است. مسئول ستاد بازسازی عتبات عالیات نجف اشرف میگوید: ابتدا تصمیم گرفته شده بود، طبق نظر آیتالله سیستانی، این صحن با نام صحن امام هادی(ع) نامگذاری شود. مسئولین ایرانی و عراقی از جمله عوامل استانداری نجف همه به اتفاق گفتند که نظر آیت الله سیستانی محترم است و نام صحن نیز بایستی مطابق نظر ایشان باشد. تا اینکه برای ارائه پارهای از گزارشات خدمت آیتالله سیستانی رفتیم. درباره نامیدن این صحن به نام حضرت فاطمه(س) صحبت به میان آمد. ایشان نیز با روی باز از تغییر نام استقبال کردند و موافقت نمودند.
بخش ها
این صحن شامل بخشهای متفاوتی است که مهمترین آنان عبارتند از: مصلا، موزه، کتابخانه، صحن ویژه کودکان